Corona-crisis: Belgische kerncentrales nemen de nodige maatregelen

Ook tijdens de coronacrisis stelt Electrabel alles in het werk om in de Belgische kerncentrales de nucleaire veiligheid te garanderen en bij te dragen aan de bevoorradingszekerheid van ons land met CO2-vrije elektriciteit. De centrales in Doel en Tihange leveren samen ongeveer de helft van de Belgische elektriciteit en zorgen ervoor dat ziekenhuizen en zorginstellingen in deze uitzonderlijke tijden kunnen functioneren, ook op het moment dat er onvoldoende hernieuwbare energie voor handen is.
15/05/2020  - Doel  - Tihange

Via een corona-actieplan en voortdurende monitoring zien wij erop toe dat er in alle omstandigheden voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is om de kritische activiteiten van de kerncentrale te verzekeren.

Ook nemen wij de nodige maatregelen om de gezondheid van onze medewerkers te beschermen en de verspreiding van het coronavirus onder het personeel van de Belgische kerncentrales te voorkomen en te beperken. Onze maatregelen zijn gebaseerd op de richtlijnen van de overheid en de ENGIE Groep, alsook op het deskundige advies van onze interne arbeidsgeneeskundige dienst.

Voorbeelden van onze maatregelen omvatten:

  • Sinds het begin van de Coronacrisis ging onze aandacht naar het beperken van de personeelsbezetting op de nucleaire sites;
  • Telewerken werd  de norm voor medewerkers wiens activiteiten dat toelaten;
  • De activiteiten op de sites beperkten we tot de kritische taken in het kader van veiligheid en bevoorradingszekerheid. Vanaf 11 mei zullen gradueel, op een doordachte manier, een aantal taken bijkomend terug hernomen worden.
  • Alles dient te gebeuren met respect voor de social distancing richtlijnen.
  • Waar nodig, dragen onze medewerkers maskers.
  • Er is een verhoogde schoonmaakfrequentie op veelgebruikte locaties;
  • We voorzien desinfecterende handgels en andere hygiënemaatregelen;
  • Er is permanentie op de interne medische dienst en beschikbaarheid van een verpleger en dokter van wacht op elk moment van de dag of nacht;

De geldende preventiemaatregelen worden voortdurend geëvalueerd en bijgestuurd. In functie van de evolutie van de situatie kunnen wij op elk moment bijkomende maatregelen afkondigen. Het is in elk geval onze bedoeling om gedurende de hele Corona-crisis op een veilige manier de inwoners van België van de noodzakelijke elektriciteit te blijven voorzien … dit in overleg met de bevoegde overheidsinstanties.