De ENGIE Groep en Electrabel

De vennootschap Electrabel maakt deel uit van de ENGIE Groep, die actief is in 20 landen.

De Raad van Bestuur is het hoogste beslissingsorgaan van de Vennootschap, behalve voor aangelegenheden die door de wet of de statuten aan de Algemene Vergadering zijn voorbehouden.

Het hoofddoel van de Raad is het succes van de Vennootschap op lange termijn te verzekeren met inachtneming van de belangen van alle belanghebbenden die essentieel zijn voor de verwezenlijking van deze doelstelling, namelijk de aandeelhouders, de werknemers, de klanten, de leveranciers en andere schuldeisers, en de openbare dienstverplichtingen die de Vennootschap op zich moet nemen.

De Raad bepaalt de waarden van de onderneming, haar strategie, het risiconiveau dat zij bereid is te aanvaarden en haar voornaamste beleidslijnen.

De Raad van bestuur

Card image

Johnny Thijs

Voorzitter van de raad van bestuur

Johnny Thijs is sinds oktober 2019 voorzitter van de raad van bestuur van Electrabel nv. Hij is tevens voorzitter van de raad van bestuur van Recticel, Corealis, Golazo en Hospital Logistics en bestuurder van H. Essers. Hij is ook adviseur van CVC. Hij is een handelsingenieur van de Universiteit van Hasselt.

Card image

Cedric Osterrieth

Gedelegeerd Bestuurder van Electrabel

Cedric Osterrieth heeft meer dan 30 jaar professionele ervaring in de energiesector, waar hij heeft gewerkt in elektriciteitsproductie en -opslag, waterstofontwikkelingsprojecten en olie- en gasproductie. Sinds 2018 staat hij aan het hoofd van de Europese flexibele productie bij ENGIE. Op 1 januari 2024 werd Cedric Osterrieth gedelegeerd bestuurder van Electrabel NV.

Card image

Thierry Saegeman

Adjunct-Directeur Generaal van de ENGIE groep

Thierry Saegeman begon zijn carrière bij Electrabel in 1995, waar hij verschillende functies bekleedde in o.a. de ontwikkeling van on- en offshore windprojecten, het onderhoud en de thermische en waterkrachtproductie in Frankrijk. In oktober 2016 nam hij de leiding over van de nucleaire productieactiviteiten in België, waarna hij in 2020 werd benoemd tot CEO van de BU Nuclear. Van 1 mei 2021 tot 31 december 2023 was Thierry Saegeman Gedelegeerd Bestuurder (CEO) en nucleaire mandataris van Electrabel nv. Hij was eveneens Country Manager van ENGIE in België. Sinds 1 januari 2024 is hij Adjunct-Directeur Generaal van de ENGIE groep verantwoordelijk voor Transformations & Geographies. Hij behoudt de functie van nucleaire mandataris van Electrabel.

Card image

Pierre-François Riolacci

Adjunct-directeur generaal van de ENGIE groep

Pierre-François Riolacci begon zijn loopbaan bij ELF Aquitaine, waar hij gedurende 11 jaar verschillende functies bekleedde op het gebied van beheerscontrole, financiering en relaties met investeerders in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Congo. Daarna trad hij toe tot de VEOLIA-groep, waar hij van 2010 tot 2013 CFO was. Pierre-François Riolacci werd vervolgens in 2013 benoemd tot CFO van de Air France KLM groep. In 2016 trad hij in dienst bij ISS als CFO, gevestigd in Denemarken, sinds januari 2022 is hij EVP verantwoordelijk voor Financiën, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Aankoop bij ENGIE.

Card image

Paulo Almirante

Adjunct-directeur generaal van de ENGIE groep

Paulo Almirante is sinds 2016 adjunct adjunct-directeur van ENGIE. Sinds 2021 is hij verantwoordelijk voor de activiteiten in hernieuwbare energie en energy management.

Card image

Sébastien Arbola

Adjunct-directeur generaal

In deze functie houdt hij toezicht op de Flex Gen & Retail Global Business Unit die evenwichtige en flexibele energieopwekking, waterstof-naar-energiesystemen en groene oplossingen biedt aan B2C-klanten.

Card image

Etienne Denoël

Externe Bestuurder van Electrabel

Etienne Denoël is Emeritus-directeur van het adviesbureau McKinsey, waarvoor hij van 1987 tot 2018 werkte als adviseur van particuliere bedrijven en overheidsinstellingen. Hij heeft verschillende missies geleid in de energie-, industrie- en dienstensector in Europa en Noord-Amerika. In 2000 richtte hij het McKinsey Solutions, Research and Knowledge Center in België (Louvain-la-Neuve) op.

Card image

Philippe Van Troeye

Bestuurder

Philippe Van Troeye trad in 1988 in dienst bij Electrabel, waar hij verschillende functies bekleedde binnen de Productie-afdeling. In 2006 werd hij Algemeen Directeur Productie voor België en Luxemburg. Van 2016 tot 2021 was hij Gedelegeerd Bestuurder (CEO) van Electrabel nv. Vanaf 1 mei 2021 is Philippe Van Troeye Gedelegeerd Bestuurder (CEO) van Tractebel. Hij blijft ook zetelen in de raad van bestuur van Electrabel nv.

Card image

Patrick van der Beken

Bestuurder en Secretaris van de Raad van Bestuur van Electrabel

Patrick van der Beken is sinds 1996 actief binnen de Groep in governance-functies van de bestuursorganen. Directeur bestuursorganen en Secretaris van de Raad van Bestuur van ENGIE SA van 2008 tot 2021, is hij nu Directeur belast met de rationalisering van de juridische structuren van de Groep.

Downloads

Gecoördineerde statuten

pdf, 819.9 KB

Corporate Governance Charter

pdf, 255 KB