De ENGIE Groep en Electrabel

De vennootschap Electrabel maakt deel uit van de ENGIE Groep, die actief is in 20 landen.

De Raad van Bestuur is het hoogste beslissingsorgaan van de vennootschap, behalve voor zaken die wettelijk of statutair zijn voorbehouden aan de aandeelhouders.

Het dagelijks bestuur en de vertegenwoordiging van de vennootschap zijn in handen van de Gedelegeerd Bestuurder, die gekozen wordt door de Raad. Sinds 1 mei 2021 is dat Thierry Saegeman.

Het Management staat hem bij in de operationele leiding, in het kader van de organisatieprincipes zoals beschreven in het Corporate Governance Charter.

De Raad van bestuur

Card image

Johnny Thijs

Voorzitter van de Raad van Bestuur

Johnny Thijs is sinds oktober 2019 voorzitter van de raad van bestuur van Electrabel nv. Hij is tevens voorzitter van de raad van bestuur van Recticel, Corealis, Golazo en Hospital Logistics en bestuurder van H. Essers. Hij is ook adviseur van CVC en Lazard Benelux. Hij is een handelsingenieur van de Universiteit van Hasselt.

Card image

Thierry Saegeman

Gedelegeerd Bestuurder van Electrabel

Thierry Saegeman begon zijn carrière bij Electrabel in 1995, waar hij verschillende functies bekleedde in o.a. de ontwikkeling van on- en offshore windprojecten, het onderhoud en de thermische en waterkrachtproductie in Frankrijk. In oktober 2016 nam hij de leiding over van de nucleaire productieactiviteiten in België, waarna hij in 2020 werd benoemd tot CEO van de BU Nuclear. Sinds 1 mei 2021 is Thierry Saegeman Gedelegeerd Bestuurder (CEO) van Electrabel nv.

Card image

Philippe Van Troeye

Bestuurder

Philippe Van Troeye trad in 1988 in dienst bij Electrabel, waar hij verschillende functies bekleedde binnen de Productie-afdeling. In 2006 werd hij Algemeen Directeur Productie voor België en Luxemburg. Van 2016 tot 2021 was hij Gedelegeerd Bestuurder (CEO) van Electrabel nv. Vanaf 1 mei 2021 is Philippe Van Troeye Gedelegeerd Bestuurder (CEO) van Tractebel. Hij blijft ook zetelen in de raad van bestuur van Electrabel nv.

Card image

Pierre-François Riolacci

Adjunct-directeur van de ENGIE Groep

Pierre-François Riolacci begon zijn loopbaan bij ELF Aquitaine, waar hij gedurende 11 jaar verschillende functies bekleedde op het gebied van beheerscontrole, financiering en relaties met investeerders in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Congo. Daarna trad hij toe tot de VEOLIA-groep, waar hij van 2010 tot 2013 CFO was. Pierre-François Riolacci werd vervolgens in 2013 benoemd tot CFO van de Air France KLM groep. In 2016 trad hij in dienst bij ISS als CFO, gevestigd in Denemarken. Sinds januari 2022 is hij EVP verantwoordelijk voor Financiën, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Aankoop bij ENGIE. Pierre-François Riolacci is lid van de Raad van Bestuur sinds 1 februari 2022 en lid van het Auditcomité.

Card image

Paulo Almirante

Adjunct-directeur van de ENGIE Groep

Paulo Almirante is sinds 2016 adjunct-directeur van ENGIE. Sinds 2021 is hij verantwoordelijk voor de activiteiten in hernieuwbare energie. Hij is ook verantwoordelijk voor de BU Nuclear en de Business Unit Global Energy Management.

Card image

Sébastien Arbola

Adjunct-directeur Executive Vice President verantwoordelijk voor Flex Gen & Retail activiteiten

In deze functie houdt hij toezicht op de Flex Gen & Retail Global Business Unit die evenwichtige en flexibele energieopwekking, waterstof-naar-energiesystemen en groene oplossingen biedt aan B2C-klanten.

Card image

Cedric Osterrieth

Algemeen directeur Flexible Generation Europe

Cedric Osterrieth heeft 28 jaar professionele ervaring in de energiesector, waar hij heeft gewerkt in elektriciteitsproductie en -opslag, waterstofontwikkelingsprojecten en olie- en gasproductie. Sinds 2018 staat hij aan het hoofd van de Europese flexibele productie bij ENGIE.

Card image

Etienne Denoël

Externe Bestuurder van Electrabel

Etienne Denoël is Emeritus-directeur van het adviesbureau McKinsey, waarvoor hij van 1987 tot 2018 werkte als adviseur van particuliere bedrijven en overheidsinstellingen. Hij heeft verschillende missies geleid in de energie-, industrie- en dienstensector in Europa en Noord-Amerika. In 2000 richtte hij het McKinsey Solutions, Research and Knowledge Center in België (Louvain-la-Neuve) op.

Card image

Patrick van der Beken

Bestuurder en Secretaris van de Raad van Bestuur

Patrick van der Beken is al 26 jaar actief binnen de Groep in governance-functies van de bestuursorganen. Secretaris van de Raad van Bestuur van ENGIE SA van 2008 tot 2021, is hij nu belast met de rationalisering van de juridische structuren van de Groep.

Downloads

Gecoördineerde statuten

pdf, 819.9 KB

Corporate Governance Charter

pdf, 255 KB