De Belgische kerncentrales

Ons land telt 7 kerncentrales: 4 in Doel en 3 in Tihange. De 5 operationele Belgische kerncentrales produceren samen ongeveer een derde van het totale elektriciteitsverbruik van het land - en dit zonder CO₂. Kernenergie is belangrijk voor België, voor het garanderen van de elektriciteitsvoorziening, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24, voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, voor de competitiviteit van de elektriciteitsprijzen én voor de lokale werkgelegenheid.

Electrabel staat in voor de veilige en professionele uitbating van de 3 kerncentrales in Doel en 2 in Tihange, en de veilige ontmanteling van Doel 3 en Tihange 2.

De kerncentrale van Doel

De kerncentrale van Doel (KCD) ligt in de haven van Antwerpen, aan de linkeroever van de Schelde. Op de site staan 4 reactoren van het zogenaamde PWR-type. Deze drukwaterreactoren behoren tot de veiligste ter wereld. De 3 reactoren in productie hebben een totaal vermogen van 1916 MW. Doel 3, met een vermogen van 1006 MW, werd op 23 september 2022 uit dienst genomen. De centrale van Doel stond in 2022 in voor ongeveer een kwart van de totale elektriciteitsproductie in België.
Lees meer

De kerncentrale van Tihange

De kerncentrale van Tihange (CNT) ligt in Hoei, op de rechteroever van de Maas. Op de site staan 3 kernreactoren met water onder druk, van het zogenaamde PWR-type. Deze drukwaterreactoren behoren tot de veiligste ter wereld. De 2 reactoren in productie hebben een totaal vermogen van 1992 MW. Tihange 2, met een vermogen van 1008 MW, werd op 31 januari 2023 uit dienst genomen. De centrale van Tihange stond in 2022 in voor ongeveer een kwart van de totale elektriciteitsproductie in België.
Lees meer