Aangepaste planning voor onbeschikbaarheid Doel 1 en Doel 2 en constructief overleg rond mogelijk eerdere heropstart Tihange 3

Electrabel heeft vandaag de planning voor de onbeschikbaarheid van Doel 1 en Doel 2 aangepast. Doel 2 zal onbeschikbaar zijn tot 28 januari en Doel 1 tot 15 maart 2019.
21/09/2018

Doel 1 en Doel 2 liggen voor langere tijd stil voor de uitvoering van een belangrijk investeringsprogramma in het kader van de levensduurverlenging van de tweelingcentrales. Electrabel investeert 700 miljoen euro in dit programma, waarbij bepaalde besturingssystemen integraal worden vernieuwd.

In Doel 2 controleren de technische teams momenteel de werking van honderden vernieuwde systemen, uitrustingen en kringen die de centrale besturen. Het gaat hier om belangrijke en grondige inspecties die ervoor moeten zorgen dat de centrale in alle veiligheid weer kan worden opgestart.

In Doel 1 lopen de werkzaamheden en de analyses ten gevolge van het eerder gedetecteerde waterlek verder. De fasering van de lopende werkzaamheden met het herladen van de splijtstof in de reactor en de ingebruikname van de eenheden, is een complex proces. Om die reden dient de heropstartplanning dan ook worden aangepast.

In parallel is de eerste fase van de betonherstellingswerken van Tihange 3 bijna afgerond. De uitwisselingen met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle over de heropstart van de unit verlopen constructief. De controles zullen de volgende dagen plaatsvinden. Als de resultaten hiervan positief zijn en het Agentschap haar toestemming geeft, zou Tihange 3 ten vroegste op 7 januari weer aan het net gekoppeld kunnen worden, in plaats van 2 maart zoals oorspronkelijk gepland.

De teams van Electrabel zijn volledig gemobiliseerd om de inspanningen van de overheden te ondersteunen om de bevoorradingszekerheid deze winter te garanderen. Electrabel werd aanvankelijk gevraagd om 750 megawatt bijkomende lokale capaciteit te voorzien, maar heeft inmiddels al 1.273 megawatt extra of moduleerbare productiecapaciteit kunnen vrijmaken.

Als lokale energiespeler sinds meer dan 100 jaar, beheert Electrabel 44% van de geïnstalleerde productie in België. Het productiepark van Electrabel behoort binnen Europa tot één van de minst CO2-uitstotende. 20 Electrabel centrales (1) zijn deze winter operationeel in België en 154 windturbines op het land (2).

Electrabel herinnert eraan dat de heropstartdata steeds haar beste inschattingen zijn en dat haar teams toegewijd zijn om de geleidelijke terugkeer van elk van de centrales op het net verder te zetten.

-------------

(1) - 20 productie-eenheden, waaronder:

  • 13 gaseenheden met elk een capaciteit van 25 à 380 MW, voor een totaal van 2.622 MW
  • De eenheid Knippegroen op de site van ArcelorMittal (hoogovengas) met een capaciteit van 315 MW
  • 2 biomassa-eenheden voor een totaal van 285 MW
  • De pompcentrale van Coo met een capaciteit van 1.164 MW
  • 3 nucleaire eenheden (Tihange 1, Doel 3 en Doel 4) voor een totale capaciteit van 3.000 MW

(2) - 154 windturbines verspreid over het hele terrein met een totale capaciteit van 333 MW