FANC geeft goedkeuring voor heropstart Doel 2

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft goedkeuring gegeven voor de heropstart van Doel 2. De teams voeren momenteel de laatste controles uit op de systemen die vernieuwd werden in het kader van het investeringsprogramma voor de levensduurverlenging van de centrale. Volgens de huidige inzichten zal Doel 2 op 4 februari opnieuw aan het net gekoppeld worden.
25/01/2019

In Doel 2 zijn alle preventieve werken, inspecties en analyses in navolging van het eerder gedetecteerde waterlek op Doel 1 afgerond. Alle resultaten hiervan werden gebundeld in een globaal veiligheidsdossier dat ondertussen formeel werd goedgekeurd door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

In Doel 1 en 2 wordt een belangrijk investeringsprogramma uitgevoerd in het kader van de levensduurverlenging van de centrales, zoals beslist door de autoriteiten. Electrabel investeert 700 miljoen euro in dit programma, waarbij onder andere bepaalde besturingssystemen integraal worden vernieuwd. In Doel 2 voeren de teams momenteel de laatste controles uit, waarna de activiteiten voor heropstart van de centrale zullen starten. Volgens de huidige inzichten zal de centrale op 4 februari weer aan het net gekoppeld worden. De vernieuwde systemen zullen tijdens de eerste dagen en weken ook intensief getest worden in reële uitbatingsomstandigheden.

In Doel 1 lopen het herstelprogramma op een leiding en het testprogramma na de uitgevoerde projecten in het kader van de levensduurverlenging verder. Momenteel is de geplande heropstartdatum van Doel 1 15 maart 2019.

Met de terugkeer van Doel 2 zal (samen met de productie van de operationele centrales Doel 3, Doel 4, Tihange 1 en Tihange 3) 4.400 megawatt aan lokale CO2-vrije nucleaire productiecapaciteit beschikbaar zijn deze winter.

Daarnaast hebben de medewerkers van Electrabel sinds september uitzonderlijke inspanningen geleverd om 1.273 megawatt aan bijkomende lokale capaciteit vrij te maken.

Als uitbater van een gediversifieerd productiepark en als grootste groene stroomproducent van het land geeft Electrabel altijd de hoogste prioriteit aan de veiligheid van haar kerncentrales, haar medewerkers en het milieu. Electrabel investeert massaal (200 miljoen euro per jaar) in het onderhoud en de voortdurende verbetering van de performantie van haar productiepark.

In functie van de beschikbare informatie communiceert Electrabel als verantwoordelijke onderneming transparant naar de markt en naar haar klanten via de website www.engie.be/winter.