Electrabel bevestigt de geleidelijke terugkeer van de kerncentrales op het net : Doel 4 krijgt goedkeuring om te herstarten

Electrabel bevestigt de geleidelijke terugkeer van de Belgische kerncentrales op het elektriciteitsnet. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle heeft goedkeuring gegeven om de centrale Doel 4 terug op te starten.
08/12/2018

Dit betekent dat Doel 4 met een vermogen van 1000 Megawatt, conform de eerder door Electrabel aangekondigde planning, tegen 15 december weer elektriciteit zou kunnen leveren. Vanaf dan zullen drie kerncentrales, zijnde Doel 3, Tihange 1 en Doel 4 weer operationeel zijn en lokaal geproduceerde CO2-vrije elektriciteit leveren.

Ter herinnering, Doel 4 werd op 6 augustus 2018 gestopt voor gepland periodiek onderhoud en betoninspecties in de bunkerlokalen. De voorbije maanden hebben de Electrabel-teams 7 dagen op 7 en bijna 24 uur op 24 gewerkt aan het realiseren van de door veiligheidsautoriteit gevraagde werkzaamheden. Uit de laatste inspecties blijkt nu dat de bunker, gesitueerd in het niet-nucleair gedeelte van de centrale, voldoet aan alle normen.

Om het land te helpen de bevoorradingszekerheid te garanderen en  om haar verplichtingen ten aanzien van haar twee miljoen klanten na te komen, heeft Electrabel sinds september buitengewone maatregelen genomen om meer dan 1.200 megawatt bijkomende lokale capaciteit vrij te maken. Deze maatregelen zijn de volgende:

  • De heropstart van de gascentrale van Vilvoorde die sinds 2014 stilligt, na een akkoord met de eigenaar EMGB (+ 255 Megawatt)
  • De optimalisatie van het rendement van onze thermische centrales (+ 100 Megawatt)
  • De installatie van extra mobiele generatoren op verschillende sites ( die nu al 410 Megawatt opleveren)
  • Het beheren van de energievraag van industriële klanten (+ 500 Megawatt)

Daarnaast worden ook de thermische en hydraulische centrales in Frankrijk, Nederland en Duitsland van de ENGIE Groep ingezet.

Electrabel wenst er ook aan te herinneren dat de heropstartdatum van een kerncentrale steeds een beste inschatting is.